“น้ำปรุง”น้ำหอมภูมิปัญญาไทยสร้างชื่อไกลถึงแดนโสม
พฤษภาคม 2, 2011บิสกิตหน้าเมล็ดทุเรียนกรอบ
พฤษภาคม 2, 2011“หม้อข้าว หม้อแกง” สัปดาห์นี้ นำทีมความสนุกโดยทีม “เจ๋ง แจ๋ว แน่นอน” จาก ร.ร.วัฒนาวิทยาลัย ประกอบด้วย “น้องมานี่”, “น้องเจน”, “น้องเฟิร์น” และ “น้องนุ่น” กับภารกิจออกเดินทางตามหาที่มาของเส้นก๋วยเตี๋ยว
เมื่อถึงร้านทำเส้นใหญ่ ที่ว่ากันว่าเป็นร้านเดียวที่ยังคงดำรงวิถีการทำเส้นใหญ่แบบดั้งเดิมใน จ.จันทบุรี โดย “จักรกฤษณ์ เกิดในมงคล” ที่จะมาสอนให้น้องๆ เรียนรู้กระบวนการผลิตตั้งแต่ขั้นตอนแรกจนถึงขั้นตอนสุดท้าย จะได้รู้ว่าเมล็ดข้าวจะกลายมาเป็นเส้นก๋วยเตี๋ยวได้อย่างไร
นอกจากนี้ น้องๆ จะได้โชว์ฝีมือในการทำ “ก๋วยเตี๋ยวราดหน้า” โดย “ครูเล็ก อรุณวรรณ ศุภโสภณ” จาก ม.เทคโนโลยีราชมงคลธัญบุรี ที่จะสอนน้องๆ อย่างใกล้ชิดให้ได้ความรู้เต็มอิ่ม เพลิดเพลินไปกับการลงมือทำด้วยตัวเอง น้องๆ จะรู้ว่า ทำไมต้องผัดก๋วยเตี๋ยวเส้นใหญ่ ทำไมเส้นใหญ่ต้องเป็นสีดำ ดู “หม้อข้าว หม้อแกง Cooking Academy” พุธที่ 13 เม.ย.นี้ 16.30 น. ทาง Thai PBS
How do noodles come to the dish?
This week, Thai TV program called “Mor Khoa Mor Kang” led by “Jeng Jaew Nae Non” team, consisting with Nong Manee, Nong Jane, Nong Fern and Nong Noon, students from Wattana Wittayalai School, went to find out the sources of noodles’ production. When arriving at the place of producing the noodles where is still using the traditional methods, the students will be frankly taught about the production parts starting from the beginning to ending step. Khun Jakkrit Kardnaipon will be an instructor today. In addition, this will be a great opportunity for them to know how rice becomes noodles to.
After that, the students will also have a good chance to study how to cook “Fired Noodles with Sticky Soup” which would be closely taught by Kru Lek Arunwan, a teacher from Rajamangala University of Technology Thanyaburi (RMUTT). Also, they will know how the twine noodles need to be black color when it is cooked. The “Mor Khoa Mor Kang” program shows Wednesday, April 13th, 2011 at 16.30 via Thai PBS.